Wapens

Landkreis Cloppenburg  
Landkreis Cloppenburg

De beschrijving van het wapen werd door de “Kreistag” in 1959 als volgt geformuleerd:
In vieren verdeeld schild met in veld 1 twee rode balken op goud, in veld 2 een gouden steekkruis op blauw, in veld 3 drie rode waterleliebladen (ook als ontloken lindebladeren geduid) op zilver, in veld 4 een rode balk op goud.”
Het wapenschild geeft uitleg over de geschiedenis van het district Cloppenburg. In het benedendeel wordt er aan herinnerd dat het meer dan 500 jaar deel uitmaakte van het grondgebied van de Tecklenburger Graven, die aan het eind van de 13e eeuw tot 1400 het gezag over het land uitoefenden. Van 1400 tot het jaar 1803 lag dat gezag bij de bisschoppen van Münster. Daarom voert het wapen de lindebladeren van de Tecklenburger Graven en de balken van het bisdom Münster. De bovenhelft is afkomstig van het wapen van land Oldenburg, omdat vóór 1803 het district Cloppenburg behoorde bij het land Oldenburg.

Stad Cloppenburg
Stad Cloppenburg

Het wapen van de stad Cloppenburg bevat drie elementen;

  1. het wapen van het bisdom Münster: rode balk op een gouden schild;
  2. het beeld van de beschermheilige van het bisdom Münster:
  3. de H. Paulus met boek en zwaard; een blauwe barensteel*): een karakteristiek van de bisschop Heinrich von Moers, die als toenmalige landheer het wapen toekende aan Cloppenburg.

*) Barensteel, ook palesteel, toernooikraag of lambel: een heraldische bijfiguur, bestaande uit een smalle horizontale balk (lat of steel) waaraan drie of meer tanden hangen (palen). Oorspronkelijk was het de zoom van een middeleeuwse kraag, een reep stof met afhangende stukken, die gebonden werd over het bovengedeelte van het wapenschild, ter aanduiding van de opvolger in commando van de bevelvoerende heer. Kwam de bevelhebber te vallen, dan nam de opvolger het commando over door de barensteel van het schild te verwijderen.

Emstek 
Emstek

Beschrijving van het wapen: “Op een rood schild een burcht in zilver met blauw puntdak en gouden bol. Rechts en links van het gebouw twee gestileerde bomen (meidoorn en linde) in goud. Voor de slotpoort van de burchttoren aan een koord een “Desum-Knop” *) in goud.
Het wapen herinnert aan de Desum-rechtbank, die honderden jaren op de Desum bij Emstek zitting hield. Het bevat namelijk dezelfde motieven als het gerechtszegel van het “Gogericht” op de Desum. Dit zegel werd sinds 1578 (bij besluit van de Vechtischen Gerichtsordnung) door de Gografen van de bisschop van Münster gevoerd.
Op de huidige voorstelling zien we de burcht Vechta, geflankeerd door twee bomen, de linde en de meidoorn.
*) Die ornamentierte Kugel ist ein "Desum-Knop" (Bisamknopf), ein mit "desem" Boisam-Moschus gefüllter Behälter. (www.emstek.de)
De wapenkleuren vertellen over de verschillende landen waartoe de gemeente Emstek behoorde. Aanvankelijk tot het graafschap Vechta-Ravensberg (rood en zilver), in 1252 tot het bisdom Münster (rood en goud) en in 1803 tot het hertogdom Oldenburg (rood, goud, blauw). In datzelfde jaar werden de gemeenten Emstek en Cappeln in het district Cloppenburg ingedeeld.

Emke  
Emke 

Eigen ontwerp van Rie en Theo:

  • Gereedschap van een hannekemaaier: de sikkel en een pen met aambeeldkop en haarhamer;
  • Een zeilschip als verwijzing naar de eerste Emke's in Amsterdam die scheepstimmerlieden waren;
  • De drie kruizen van het wapen van Amsterdam, waar mijn betovergrootvader Johan Dirk Emke zich vanuit Duitland vestigde;
  • Een aambeeld als aandenken aan mijn vader, de smid-bankwerker die met zijn handen kon maken, wat zijn ogen zagen.
 

naar begin van deze pagina

Gerardus Adrianus Emke (1898-1977)


Arie de Zwijger op zijn werk

 

 

 

 

Pax ubi justitia

 

 

 




 

Want al
wat openbaar maakt
is licht

© 2011 Theo Emke